Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Nytt på DVD/BluRay/VOD

ib

Rekommenderade (eller åtminstone intressanta) nya filmer som finns att streama på sidor som Netflix, Discshop, SF Anytime – eller släppts på import-DVD/BR om man är ambitiös.

OCKSÅ: Om du bor i Stockholm, Malmö eller Göteborg, checka in ditt lokala Cinematek för det pågår Ingrid Bergman-maraton hela hösten. (Bor du här i GBG så syns vi kanske på tisdag den 3/9, 20.30, när Bio Capitol visar Casablanca på 35 mm).

 

1

BILRÅNAREN (DVD)

The Hitch Hiker, Ida Lupinos klassiskt sadistiska noir om två olyckssaliga vänner på en fisketur som plockar upp en strandad bilist som visar sig vara en psykotisk, förrymd fånge. (Liftaren med Rutger Hauer är praktiskt taget en nyinspelning). En för sällan sedd film och också kul att se restaureringar av Ida Lupinos filmer; denna gjorde hon medan hon låg i en uppslitande skilsmässa vilket lär ha satt sin prägel på den intensiva sadismen i filmen.Distribuerad av Rapid Stream Media, under den klassiskt dumma svenska titel ”Bilrånaren” – det ska dock sägas att filmen (liksom många av Rapid Stream Medias utgivningar) är public domain, så man tar betalt för det som egentligen är gratis.

 

ugugiuh

DOUBLE DRAGON (DVD/BR, Import)

För den som behöver en osunt nostalgisk fix till Double Dragon (vadå långsökt?) är Imperial Entertainments senaste tillskott till ”The Cult Classic Collection” denna gamla pärla med så säkra kort som Marc Dacascos och Robert Patrick. För om du tror att filmer byggda på TV-spel var bättre förr… då är du kanske inte så gammal?

 

00001

KURT COBAIN – MONTAGE OF HECK (DVD/BR)

Dokumentärer recenseras i allmänhet inte på Videosöndag, men denna uppmärksammade och hyllade dokumentär är förstås sevärd för alla som har ens en tå i Nirvana.

 

llll

LÄRLINGARNA (DVD/BR, VOD)

Innan han blev känd som ”den gubben går inte” i En oväntad vänskap var Francois Cluzet med i hur många sympatiska franska filmer som helst och lita på att man kan gräva fram ett par att kränga i ett land så besatt av fransk film som Sverige. Ändå är det svårt att klaga – komedin Lärlingarna – där han försöker hitta en ny bostad med sambon Guillaume (son till Gerard) Depardieu när deras hyresrätt blir bostadsrätt – kom ut 1995 och är en oväntat obskyr sak utgiven av Njuta Films, en distributör som inte går av för hackor.

 

naked

NAKED LUNCH (DVD/BR, Import)

En av David Cronenbergs mest störda men självklara filmer – en filmatisering av William S. Burroughs ofilmbara bok, med Peter Weller som asocial journalist som efter att blivit beroende av kemiskt medel som dödar kackerlackor och ”av misstag” dödat sin fru ramlar in i en spionhärva där han får agera agent åt utomjordiska arbetsgivare. Ni vet, det gamla vanliga. Jag älskar Roger Eberts vemodiga uttalande om filmen: Jag beundrar den och jag hatar den.

Tyvärr är dock denna BluRay, utiven av Optimum Releasing, bara en bantad version av Criterions BluRay-utgåva. Ska man äga Naked Lunch på BluRay så är detta bara näst bäst.

 

saving mr banks

SAVING MR. BANKS (Netflix)

Jag var väl kanske inte överförtjust i den här filmen, men den går att se om man bara vill se på något (det är väl det Netflix är till för?); Emma Thompson är lysande, Tom Hanks är ”kul”, det finns lite överraskningar längs vägen i denna småmysiga film om hur Disney gjorde Mary Poppins med den extremt svårflörtade P.L. Travers, som Thompson gör till sin egen bortom alla andra.

 

tkam

TO KILL A MOCKINGBIRD (Netflix)

Har du inte sett To Kill a Mockingbird? Denna odödliga Gregory Peck-klassiker är rena rama ryska konstfilmen för att vara Netflix-utbudet. Strunta i nästa avsnitt av den där TV-serien, i så fall, den här filmen har gott om karaktärer, story och snyggt prat; dessutom kommer du aldrig glömma den.

 

Deux jours, une nuit

TVÅ DAGAR, EN NATT (DVD/BR, Criterion)

Bröderna Dardennes socialrealistiska pärla har nästan omgående fått en Criterion-behandling med en 2K-transfer, nya intervjuer, en dokumentär av bröderna från 1979 och de sedvanliga essäerna. För den som verkligen bryr sig.*Criterion säljer inte sina filmer utanför USA, men håll utkik på Discshop och andra sidor.

 

Lifted-DVDinlay

VIT VÅLNAD (DVD)

White Zombie, också public domain, här återutgiven som ”den första zombiefilmen” av Rapid Stream Media i en utgåva som (gissar jag) inte är nödvändig att äga för den som redan sett den här gamla knarriga Bela Lugosi-klassikern. Dock ett måste för riktiga skräckfilmsfans och, visst, DVD-omslaget ser snyggt ut i hyllan (går att beställa från Studio S).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *