Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Scary Movie

MCDSCMO EC023

2starrating

14/10, 2000

Jag hade faktiskt ganska stora förhoppningar på Scary Movie. Faktiskt. Ända tills jag hörde att det enda den erbjöd var humor på lägsta möjliga nivå. Något som går hem i USA, men som vi i Europa inte riktigt förstår oss på. Då beslutade jag mig för att sluta hoppas.

Det är det tragiska med den här filmen. Att den hade kunnat bli väldigt bra. Konceptet är strålande, det är bara framställt på ett minst sagt dåligt sätt. Visst, jag skrattade åt en del skämt, men alltför få. Det finns knappt några skämt som inte handlar om sex, knark, stor snopp, liten snopp, stora bröst, större bröst, bögar och pruttar. Och när Wayans-gänget ska parodiera Scream-filmerna och alla deras kloner blir det nästan pinsamt dåligt eftersom det mesta bara är totala upprepningar av de filmerna.

Som parodin på Sjätte sinnet, när Marlon Wayans säger ”I see dead people”. Inget mer.

Parodin på Blair Witch Project är när nyhetsgänget springer omkring och skriker i skogen och tjejen håller ett jag-är-så-ledsen-tal. Precis som i den filmen. Den enda skillnaden är att hon snorar lite mer. Ursäkta mig, men jag trodde det skulle vara lite roligt mellan varven.

Man kanske inte kan begära av en parodi att den ska vara ”smart”, men något så otroligt dumt som Scary Movie är lite väl otroligt. Nästan varenda skämt som inte handlar om pubertal idioti är fantastiskt dåliga, och då menar jag inte ”så dåligt att det blir roligt”, som i Mike Myers filmer, utan ”helt meningslöst dåligt”. Helt enkelt inte roligt, hur mycket man än vänder på det. Skådespelarna är värdelösa och alla utom Shawn och Marlon Wayans är störande, och resten av filmen lika usel som navelludd.

Men det finns några saker som räddar den, så gott det nu går. Konceptet och idén gillar jag. Karaktärerna är ganska lysande, och några skämt är riktigt roliga, även om de fick en bitter smak ihop med alla andra, kassa skämt.

Scary Movie II är redan igång och förhoppningsvis har gänget mognat… men antagligen går de samma väg eftersom det är inget annat än ett smart drag att tjäna pengar, precis som det här. Så, om du är 14 år och inte tänker på någonting annat än ovanstående saker, eller tyckte något lät roligt: Vad väntar du på? Du kommer att älska den här filmen. Andra gör bäst i att skippa den här, för det är ju faktiskt en riktig skitfilm.

 

FREDRIK FYHR 

 

Kommentar. Detta är den troligen den första ”riktiga” recensionen, på en ny film, jag skrev. Jag påstår att Scary Movie bara är till för fjortonåringar men jag var själv fjorton när jag skrev det. Om inte det är lillgammalt då vet jag inte vad som är det.

2 svar på ”Scary Movie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *