Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Resan till Amerika (An American Tail, 1986)

Disneyavhopparen Don Bluths andra långfilm blev en stor succé och blev därmed ett intressant kapitel i den animerade filmhistorien – berättelsen är nämligen en sällsynt mörk historia, stundtals mardrömslik, om den söta, aningslösa, musen Fievel som skiljs från sin familj när de reser till USA från Ryssland på 1880-talet. Redan första sekvensen gör brutala, implicita referenser till våldsamma kosacker och antisemitism – sekvenserna där familjen skiljs åt präglas också av en reell, traumatisk underton som gör filmen svårsmält (åtminstone för föräldrar!) särskilt när lilla Fievel själv förblir storögd och oskyldig oavsett hur många hemskheter han tvingas genomlida. Att filmen faktiskt har ett lyckligt slut talar för dess tondövhet; filmen känns som en olustig, vuxen projicering utsmyckad av tomma, vedertagna barnfilmsklichéer som klingar falskt. Filmen blev emellertid populär, fick en uppföljare och fler på video.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *