Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

De aanslag (1986)

Taktfull och insiktsfull historia som börjar med att skildra hur en pojke mot andra världskrigets slut får sin familj mördad av nazisterna. Därefter följer vi hans  framgångsrika men alldagliga liv och får se hur händelsen på olika sätt förföljer honom. Byggd på en roman (av Harry Mulisch) vilket märks, på så sätt att berättelsens intressanta aspekter ligger i traumats malande och dess grumliga filosofiska dilemman, särskilt i relation till tidens gång. Höjdpunkten är filmens upptakt, metodiskt gjord och mer och mer drabbande. Återstoden lider en smula av visst överspel och en lätt pompös övertydlighet, men helheten är fortfarande intressant. Vann Oscar för bästa utländska film men gick märkligt nog inte på bio i Sverige. Gavs ut på VHS av Cannon och Sandrews med engelska titeln The Assault.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *