Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Black Christmas (2019)

Missförstådd, ganska underskattad metaslasher som bara till namnet är en nyinspelning på klassikern från 1974. Imogen Poots spelar student som försöker gå vidare efter ett övergrepp, och en gärningsman som gått fri, när någon börjar ha ihjäl folk på campus. Här har man gett en kommersiell skräckprodukt till en tvättäkta indiefilmare (Sophia Takal, känd från mumblecorevärlden) och resultatet har blivit en charmigt respektlös och sakligt politisk pastisch som inte förrän i den absurda finalen avslöjar att den aldrig menat göra annat än att parodiera. Naturligtvis gick det över huvudet på de flesta, inklusive lättkränkta nördar som genast kan sniffa till sig den hotfulla doften av en intellektuell, akademisk feminist men som inte heller har en aning om när densamme driver med sig själv (det här är också främst en film för den som förstår att, och varför, Camille Paglia är en ledtråd till mördarens identitet). Inte ett mästerverk, men lättsam och kul och tämligen ovanlig; en av många post-metoo-filmer som målgruppen inte var redo för. Också med Cary Elwes, som collegeprofessor som olikt andra collegeprofessorer kan tala med engelsk accent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *