Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Saknad i strid 2 (Missing in Action 2: The Beginning, 1985)

Chuck Norris spelar överste som hamnar bakom fiendens linjer och spenderar sju år i vietnamesiskt fångläger, styrd av total sadist (Soon-Tek Oh). Denna prequel till den första filmen gjordes egentligen innan, men filmbolaget tyckte att tvåan var bättre och lanserade den först i stället. Detta är mycket mer av en sunkig exploitation-version av Bron över floden Kwai, och mycket råare och mer intensiv än den mer löjliga ”föregångaren”, inte minst på grund av att skurken verkligen är besinningslöst ond. Trots dessa positiva ordalag lider filmen av en trög, förutsägbar intrig, skrattretande gammaldags dialog och ett övergripande propagandabudskap som är olustigt populistiskt; den som inte tror att filmen verkligen säljer politiskt valfläsk kan betänka att filmen börjar med ett tal av Ronald Reagan själv (!) där han ”lovar” rädda kvarvarande amerikanska soldater i Vietnam. Ingen fick chansen att bry sig i Sverige, i vilket fall som helst, för filmen totalförbjöds tre gånger och visades inte förrän i TV på 90-talet, då i en version på 96 min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *