Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

May December (2023)

Fascinerande, nyanserad och lurig film där en skådespelare (Natalie Portman) besöker en kvinna (Julianne Moore) berömd för att ha gift sig med mannen hon förgrep sig på, och fick barn med, när han var pojke. Målet är att göra research inför en filmroll men motiven luckras snart upp – huvudpersonen blir som en reporter i en motsträvig, och motvillig familj, skydda av befolkningen i den i övrigt idylliska småstaden. Vad är poängen? Vem försöker dölja vad? Är Moores rollfigur ett nervvrak eller en god aktör? Är Portmans rollfigur en desto sämre skådis med ett psyke av stål? Vem av dem är mest målmedveten? Sin vana trogen är Todd Haynes detaljrikedom oklanderlig, men han har verkligen gjort en gåtfull lekstuga här – man är i stort sett aldrig klar över vad filmen riktigt är ute efter, men det hela är gjort på ett så intelligent och lyhört sätt att man aldrig kan sluta undra. Tonmässigt är det ett drama som på något sätt känns lika mycket som en thriller och en svart komedi – man kan anklaga filmen för att vara billig, men det är i sådana fall det mest avancerade stycke sjask man kan tänka sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *