Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Hindenburg (The Hindenburg, 1975)

Ofattbart långtråkig katastroffilm om den ödesdigra färden för tyskarnas ökända luftskepp Hindenburg som exploderade inför landningen i New York 1937. Premissen bygger på den väl tilltagna konspirationsteorin att explosionen berodde på antinazistiskt sabotage; George C. Scott spelar deprimerad Gestapoagent som undersöker passagerarna ombord. Gestaltningen är likgiltig, tonen knastertorr, tempot stillastående och de flesta av filmens karaktärer gör inget roligare än att spela kort. Tjusiga specialeffekter, och regissören Robert Wise är som alltid bra på att iscensätta produktionen på detaljnivå, men det närmaste en effekt filmen har på åskådaren är en spöklig känsla av tomrum i vakuum; man ropar ”oh, the humanity” långt innan filmen är ens halvvägs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *