Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Holdovers (2023)

Trevlig, småskalig historia som utspelar sig på en internatskola julen 1970 – Paul Giamatti spelar en nitisk och hatad lärare som motvilligt måste ta hand om de elever som stannar kvar över julhelgen, vilket såklart visar sig bli en lärorik upplevelse för honom. Alexander Paynes och Giamattis första samarbete sedan den moderna klassikern Sideways är mer av en överjäst bagatell av välbekant, sentimental mall. Manuset är välskrivet på ett professionellt sätt och det hela är utfört med säker hand av alla inblandade. Pågår lite i övertid, särskilt eftersom man hela tiden förväntar sig att filmen ska nå högre höjder, men håller en sysselsatt med finstämt foto och utmärkta prestationer från Giamatti och särskilt Da’Vine Joy Randolph, som skapar märkligt många nyanser som lakonisk kökschef (välförtjänt Oscar i vintras). Hur berörande filmens duktigt skissade tematik om personliga förluster är tycks emellertid vara en subjektiv fråga. De hårda ansträngningarna att efterlikna estetiken i ett New Hollywood-drama från eran är också märkliga eftersom filmen fotades digitalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *