Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Flashdance (1983)

En central film för Hollywoods 80-tal – en storsuccé som åtminstone till 30% består av gympamusik och montage i MTV-stil. Huvudpersonen Jennifer Beals är en sexig svetsare (!) som extraknäcker som exotisk dansös och drömmer om att bli ballerina. Dansklubbsägaren Michael Nouri är hennes oidipala ”pappa långben” som dyrkar henne och/men hon själv… ja? Fråga inte om djupare personskildringar i den här absurda reklamfilmspropagandan som inte har en konflikt så långt ögat når. Glassigt, annat kan inte sägas, och Adrian Lyne balanserar perfekt det melodramatiska skådespeleriet så att det får en knappt kännbart underton av vemod – i jämförelse med liknande filmer gjorda senare har denna nästan passion – men filmen är verkligen platt som en pannkaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *