Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Ett rum med utsikt (A Room with a View, 1985)

Merchant-Ivorys filmatisering a E.M Forsters tidiga 1900-talsroman; en av den prestigefulla duons mest berömda och genombrottet för Helena Bonham Carter, som spelar ung adelsdam som i det Edwardianska England ska gifta sig med lämplig tråkmåns (Daniel Day-Lewis). En semester till Florens, med förklädet Maggie Smith, leder emellertid till ett möte med svårmodige Julian Sands, varpå en hårt undertryckt romans komplicerar saker. Denna lättsedda historia gynnas av sin allmänna prålighet – skådespelarna är såklart utmärkta och miljöerna breder ut sig som målningar av Renoir; man lyckas få ett regnigt England att se nästan lika vackert ut som ett sekelskiftets Florens. Den hårt undertryckta romantiken är spännande men filmen är mer yta än innehåll; David Leans Forsterfilmatisering En färd till Indien året innan var långt mer dynamisk och Ivorys senare Howards End mycket djupare. Samtidigt är detta inte entydigt negativt – berättelsen är till sin natur mer lättviktig och det finns något sublimt i filmens ton av oskuldsfull aningslöshet, främst präglad av skådespeleriets pluttenuttiga naivitet; en drömsk huvudlöshet som påminner om ungdomlig lättvindighet. Fler usual suspects i rollistan: Denholm Elliott, Simon Callow, Rosemary Leach, Rupert Graves, Patrick Godfrey och Judi Dench.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *