Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Maratonmannen (Marathon Man, 1976)

Tät, subtilt mångfasetterad thriller där Dustin Hoffman spelar en introvert doktorand som (ovetandes att hans bror är spion) dras in i en mardrömshärva där han jagas av mystiska ex-nazister. Klaustrofobisk, stundtals äckligt intensiv (särskilt på grund av den klassiska ”tandläkarscenen”) med Laurence Olivier som minnesvärt ödlelik skurk. Somliga ansåg att den episodiska intrigen var ologisk, men tvärtom är detta en intelligent film som på olika sätt behandlar överfallstrauman och existentiell alienation – att filmen stundtals är förvirrande gör bara filmens effekter och poänger desto starkare. Manus av William Goldman efter hans bestseller – delvis omskrivet, dock, av en okrediterad Robert Towne. Även med Roy Scheider, William Devane och Marthe Keller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *