Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Dôlè (2000)

Enkel, anspråkslöst fängslande gatudrama från afrikanska Gabon om ett gäng utstötta tonårspojkar som drömmer fagra drömmar trots sin fattigdom – de bestämmer sig efter mycket om och men för att råna en kiosk som säljer lotter till ett torftigt lottoprogram i TV. Trots socialrealismen finns ett stråk av patetisk tragikomik i berättelsen – olikt många filmer av samma slag är denna realistisk på ett väldigt lakoniskt sätt; det finns ingenting att vare sig romantisera eller begå katharsis över här, livet pågår bara. Filmen har absolut berörande stunder men det är dess opretentiösa inställning, tillsammans med den oavvisliga urbana estetiken, som gör den minnesvärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *