Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Hidalgo (2004)

Viggo Mortensen spelar cowboy på 1890-talet som förbittrad av amerikanska inbördeskriget lockas till mellanöstern för ett långväga hästrace där han är den enda utlänningen. Denna äventyrsfilm, högstämd och gammaldags, känns svårbegriplig annat än som propaganda för Irakkriget – Mortensen lär sig trots allt acceptera USA:s blodiga historia genom att leka dödslekar i öknen – även om den har höga produktionsvärden och gott om fagra bilder, särskilt på hästar i galopp. Det är emellertid svårt att begripa motivationen bakom storyn såväl som huvudpersonen och intrigerna kring honom; Sharif spelar tilltänkt mysig patriark (som vi ska uppskatta trots att han vill döda sin dotter av hedersskäl) som ogillar Mortensen, men ändå inte, och så vidare. Vissa har kommit att se den här filmen som underskattad och riktigt bra… be gärna dem om en utförligare rekommendation. Huvudpersonen Frank T. Hopkins, liksom hästen Hidalgo, fanns i verkligheten även om man får anta att det mesta i filmen är rent påhitt. De hade kunnat hitta på lite mer när de ändå var i farten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *