Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Sahara (2005)

Matthew McConaughey och Steve Zahn spelar äventyrarbröder på jakt efter ett krigsskepp från amerikanska inbördeskriget som (på grund av obegripliga anledningar) hamnat i Saharaöknen – Penelope Cruz är WHO-läkare på jakt efter sanningen bakom en dödlig epidemi, vilket leder hjältarna till skurkarna och vice versa. Denna påkostade jätteflopp är en vandrande uppvisning i sina egna grundproblem – handlingen spretar åt olika håll och skådespelarnas charm kan inte liva upp de medvetet tomma  karaktärerna så länge allt är godtyckligt och, med en story full av massdöd och virus och demokratiska problem i tredje världen, vagt olustigt. Pengarna är i bild, upptakten är spännande och det finns tekniskt sett mycket fart och fläkt i filmen… men filmen kryllar av ”don’ts”. Man kan somna framför slutet och vara lika glad för det. Byggd på en av flera billiga skräpböcker av Clive Cussler, om äventyraren Dirk Pitt, som filmbolaget hoppades skulle leda till en lika långlivad serie som James Bond… Dirk Pitt har kanske inte riktigt samma blygsamma klang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *