Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Gravskändarna (Al-mummia, 1969)

Suggestiv egyptisk filmklassiker om en ung man i en avlägsen bygd som upptäcker att hans döde far, samt generationer av män innan honom, smugglat och sålt urålderliga klenoder från de antika rikena – handlingar som pågått så länge att de blivit rituella och förknippade med hedersnormer. Mannen hamnar i kläm mellan sin klan och upptäcktsresande från Kairo som är ute efter att ”återställa” klenoderna. Dramatiken är mycket åtstramad medan det drömskt naturtrogna fotot ger filmen en nästan surrealistisk kvalitet – kolonnerna och sfinxerna, grottorna och ödemarken, Nilen och guldet; alltsammans tar plats som en hemsökande påminnelse om svunna tider, och karaktärerna i filmen krymper till tragiska dödgrävare vars identiteter vävs samman med generationer av lidande på ett nästan perverterat, oåterkalleligt sätt. Filmen utspelar sig 1881, symboliskt så till vida att Egypten året därpå ockuperades av britterna. 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *