Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Hellboy (2004)

Underhållande superhjältefilm, en utstickare i 00-talets Marvelskval. Detta är filmversionen av Mike Mignolas Dark Horse-serie om en dryg, macho, emotionellt osäker dropout från helvetet, omhändertagen av forskare på hemlig ort och använd som hemligt vapen åt regeringen. Intrigen och dialogen är som hämtad ur en samtida TV-serie i ”Buffy och vampyrerna”-stil men Guillermo del Toros ingrodda atmosfär och hans maniska lojalitet med karaktärerna och deras värld gör hela skillnanden – detta är en film helt utan ironi eller metaperspektiv, även om man mellan lagren kan ana en dragkamp mellan regissören och studion; som tur är så förefaller detta projekt vara mycket närmre del Toros instinkter än den mer hjärndöda Blade II två år tidigare. Denna film saknar, likt den, mycket till djup eller substans men den är helt övertygande på egna villkor – Ron Perlman är också en stor behållning i huvudrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *