Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Mission (1986)

Mycket anspråksfull historia om jesuitiska missionärer som försöker anlägga en by i Brasiliens djungler på 1700-talet. Jeremy Irons spelar präst som tar sig an att frälsa en mördare (Robert De Niro) vilket efterhand leder till en sammandrabbning mellan korsets och svärdets väg när den fördomsfulla och korrupta kyrkan vill stänga ner deras verksamhet. Originalmanuset av Robert Bolt är skrivet i samma episka anda som Lawrence av Arabien och Doktor Zjivago (som han också skrev) men Joffés regi ihop med Chris Menges Oscarbelönade foto låser fast filmens bilder i en konstant friktion där bara floderna och vattenfallen rör sig. Hela filmen är en symbol för berättelsens tematiska dödläge – vilken är den rätta vägen? – vilket kan göra att filmen känns kärv och stillastående för somliga. Man kan inte klaga på ambitionsnivån dock och det är svårt att förneka att filmen lämnar efter sig en viss närvaro i en. Belönades med Guldpalmen i Cannes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *