Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Alif (2015)

”Mollywood” indikerar indisk film framförd på det regionala språket malayalam och är den fjärde största delen av Indiens filmindustri. Alif är en rörande film av sitt slag om en avlägsen by styrd av strikta muslimska seder och en kvinna vars familj blir utstött eftersom hon – liksom kvinnor och män i hennes släkt gjort tidigare – ifrågasätter bygdens religiösa ledning. Lika mycket sentimental melodram som trovärdig släktkrönika och inte minst en osedvanligt nyanserad bild av religiös politik som utan att svartmåla någon klargör villkoren för tillvaron i en sluten teokrati. Filmens digra medel och stora känsloutbrott ter sig amatörmässiga för en västerländsk publik van vid standardiserat Hollywoodberättande, men ger man filmen en chans ser man snart att berättandet är skickligt genomtänkt både dramatiskt och visuellt. Kan man komma över knakigheterna i italienska skräckfilmer så borde man inte ha problem med att göra det i dramafilmer gjorda för vuxna människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *