Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Queen’s Guards (1961)

En nästan helt bortglömd praktflopp av Michael Powell, dödsstöten efter hans ökända Peeping Tom, som kom att bli den sista film han gjorde i Storbritannien – det hela är en tämligen typisk brittisk familjesåpa utformad genom flashbacks hos en av drottning Elizabeths paradvakter. Anslaget är pampigt och stiligt, inte olikt hur en film från Powell och Pressburgers storhetstid skulle kunna framstå, men själva dramat – om en ung kapten på uppdrag i Mellanöstern, plågad av minnet av sin döde bror som den grymma fadern favoriserar – får aldrig fler dimensioner än ett avsnitt av ”Hem till gården”. Den tunna såpan tyngs vidare ner av filmens tunga pretentioner; vaktparadens tradiga procedurer sätter det tröga tempot och bidrar till en känsla av vardaglig trivialitet istället för ceremoniell vördnad – det är lätt att förstå varför denna glömdes bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *