Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Quills (2000)

Besvärlig historia, en sorts korsning mellan Shakespeare in Love och Hannibal, där Geoffrey Rush spelar (över) som Marquis de Sade, inspärrad på dårhus – han åtrår Kate Winslet, arbetaren som smugglar ut hans texter, vilket också kan sägas för Jacquin Phoenix, som spelar den mjäkiga präst som övervakar honom. Här finns uppslag för en intressant film, och man borde ha begripit det; istället spelar Michael Caine filmens skurk, den nye föreståndaren för sjukhuset, en vedervärdig typ som representerar den ondskefulla överheten (i sin tur har han en ung hustru som han håller fången trots att hon drivs av egna lustar etc). Formellt sett är filmen välgjord och ståtlig, men den saknar mål, mening, sammanhang och karaktär – man har inte lyckats motstå frestelsen att göra om de Sade till en antihjälte i Don Juan-stuk, Caines antagonist förtar alla möjligheter till en mer komplex berättelse varpå Winslet och Phoenix mest velar runt som yra höns utan att komma i mål med sina roller. Urartar mot slutet för att landa i ett tramsigt, osannolikt slut, där det inte verkar som att berättelsen någonsin varit ute efter att få något sagt alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *