Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Medicine for Melancholy (2008)

Sympatisk långfilmsdebut från Barry Jenkins, som senare vann en Oscar för Moonlight; utspelar sig i San Fransisco och börjar med att en man och en kvinna vaknar upp efter ett one night stand. Han, en politiskt orienterad musiker, försöker därefter skapa en relation med henne, en konststudent med en pojkvän högre upp i branschen. En småskalig film som gör mycket rätt – den trevande romantiken är realistisk, slice-of-life-dialogen likaså, och framför allt är filmen behagligt balanserad på ett sådant sätt att karaktärernas relation dels på ett trovärdigt sätt aldrig blir för specifik och dels aldrig överskuggar den sociala och politiska kontexten – det är lika mycket (eller mer) en indirekt urban dokumentär om San Fransisco som det är en kärlekshistoria. I sig är det inget stort drama, men filmens stämningar har intellektuella rötter och stannar därför kvar i en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *