Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Medium (1985)

Ovanlig, övernaturlig polsk thriller som blev en stor succé i hemlandet. Utspelar sig 1933 i Naziockuperade staden Sopol och handlar om fyra orelaterade människor i staden som på varsitt håll finner att de vaknar upp på främmande platser med minnesförluster – en av dem är en gammal polis som sakta men säkert börjar förstå att de styrs av ett medium som försöker samla dem i en gammal villa för att iscensätta ett mord som skedde 36 år tidigare; detta eftersom de allesammans är utseendemässiga dubbelgångare till de som var inblandade i morden. Denna kryptiskt, långsamt berättade film ger en inga genvägar men när man väl får grepp om den öppnas en Pandoras ask av fascinerande tematik och psykande, ockult obehag. Med transcendentala sidospår om reinkarnerade sköldpaddor och läskiga, Damien-besläktade femåringar, självantändande orakel och, såklart, nazister med mystiska hobbys är detta som om Wajda skulle ha gjort en Hollywoodfilm med manus av Tarkovskij. I själva verket hette regissören Jacek Koprowicz (som i princip bara gjorde en till film, den till synes minst lika dunkla Alchemik, från 1989);  i rollerna Władysław Kowalski, Michal Bajor, Jerzy Zelnik, Jerzy Stuhr och Grażyna Szapołowska – allesammans igenkännbara ansikten för de bekanta med polsk film. Medium är en dunkel dimvandring, helt klart, men filmen lämnar en inte i fred efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *