Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Kitty i Kentucky (Heart o’ the Hills, 1919)

Rörigt men intressant stumfilmsdrama, otypiskt för Mary Pickford, som utspelar sig i berg- och skogsbeklädd landsbygd i Kentucky (alla repliker skrivs ut i stundtals svårutläslig dialekt). Pickford börjar filmen som brådmogen tonåring som dras in i en konflikt mellan bergsborna och skurkaktiga pampar som vill köpa upp marken samtidigt som hon måste hämnas sin mördade far samtidigt som hon vill gifta sig… mitt i alltihopa kommer en sekvens där KKK återigen rider ut för att rädda dagen (en sekvens som i princip saknar kontext). Det hela är plottrigt och överbefolkat av för många karaktärer och sidointriger, men vackra miljöer, stundtals gripande skådespeleri och genomgående romantisk, episk schwung. Byggd på en roman av John F. Fox och ett tidigt praktexempel på stökigheter som kan uppstå när en roman för troget görs om till film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *