Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Andy Hardy och blondinerna (Andy Hardy’s Blonde Trouble, 1944)

Fjortonde Andy Hardy-filmen är en av de bättre, trots forcerade inslag; Andy har flyttat hemifrån och på vägen till college intresserar han sig för brådmogen ung klasskamrat (Bonita Granville) som mest verkar ha ögon för äldre herren Herbert Marshall, som visar sig vara skolans rektor. Samtidigt luras Andy av ett par blonda tvillingar som krånglar till hans tillvaro. Under ytan finns en del fina iakttagelser här om en ung människas första stapplande steg i vuxenlivet – och en ännu mer otippad sidointrig där domare Hardy vårdas av en kinesisk läkare – och med tanke på att serien lika gärna hade kunnat tagit slut för länge sen får man säga att filmen är tämligen ambitiös (vid det här laget hade serien också vunnit en special-Oscar för ”den amerikanska livsstilen”, på ett uppenbart sätt inspirerat av USA:s ingång i andra världskriget). Den lite väl tilltagna speltiden viskar om att filmens nya spår inte blir av på sätt som känns alldeles naturliga, men det är en lättsedd och behaglig film på det stora hela, inte minst hjälpt av Granville och Marshalls övertygande sofistikation i sina hårt omkodade roller som elev och rektor i en kärleksrelation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *