Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Favourite (2018)

Yorgos Lanthimos första USA-producerade film är åtstramad och udda, om än rena Bolibompat i jämförelse med hans tidigare. Utspelar sig i 1700-talets Storbritannien och handlar om två hertiginnor som slåss om att bli drottning Annes (intima!) gunstling på slottet. Den ena (Rachel Weisz) är elak och kall, men kan ha rätta virket för jobbet, medan den andra (Emma Stone) är en ”fallen” adelsdam som får offra sin godhet för att klättra i konkurrensen… och till vilken nytta? En intressant konflikt som filmen på ett förvisso välgjort sätt håller sig kring ytskiktet på – manuset är effektivt i sin framåtrörelse och Lanthimos är sedan tidigare bekväm med att laborera med effekterna i och kring presentationen av materialet snarare än materialets själva potential. Det finns intressanta ironier i konflikten och subtila antydningar i karaktärsbeskrivningen, men filmen föredrar att fokusera på syrlig humor och diverse groteska infall. Välgjort och underhållande, särskilt på grund av det utmärkta skådespeleriet, men det är precis så att man vill ha mer. Coleman vann en Oscar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *