Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Monsieur Beaucaire (1924)

Påkostat men pladdrigt och monotont kostymdrama, en filmatisering av Booth Tarkington-romanen om fransk hertig (Rudolph Valentino) som efter att ha blivit nekad en prinsessas gunst flyr till England och tar på sig ett ”vanligt” liv som barberare. Det hela mynnar emellertid inte ut i mer än att han blir kär i en annan dam och hittar ursäkter att ställa upp i dueller som nästan aldrig blir av. Trots de fina miljöerna och de påkostade kostymerna står denna film bara och stampar, tyngd av för många långa, krångliga titelkort som inte gör romantiken mindre banal. En av Valentinos många floppar under denna tid, även om den utvecklade en mindre legend – man kan ana att denna typ av allvarsamma romantik ansågs löjlig; samma år kom Helan och Halvan-kortfilmen Monsieur Don’t Care som parodierade denna och sekvensen mot slutet stöptes om i filmen-i-filmen ”The Duelling Cavalier” i Singin’ in the Rain, som i sin tur gav upphov till en annan film-i-filmen i Babylon. Tarkingtons roman filmades emellertid fler gånger, 1930 av Ernst Lubitsch i Monte Carlo och 1946 igen under titeln Monsieur Beaucaire

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *