Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Richard Wagner (1913)

Tysk stumfilmsbiografi om Richard Wagner gjord på hundraårsdagen av hans födelse. För sin tid en tämligen påkostad och välgjord. Går igenom Wagners liv i episodiska brottstycken, filmade i de tablåer man kan vänta sig av eran, men det hela är också livligt gestaltat och fullt av detaljrikedom. Giuseppe Becce, kompositören som skrev musiken för filmen, har också huvudrollen och han är väldigt porträttlik. Därutöver är regins mise-en-scene utstuderad med snyggt djupfokusfoto och lekfulla inslag, som till exempel inslagen när Wagners opera kommer till liv och avbryter handlingen som i drömsekvenser. Regissörerna Wauer och Froelich, bortglömda pionjärer idag, sökte efter en sorts mångfasetterad dramafilm som ännu inte hade uppfunnits och resultaten är fascinernande. Överlag är filmen i slutändan för dekorativ och stel, liksom många av sitt slag, men den är långt ifrån ointressant eller tråkig, särskilt inte med Becces originalmusik, vilken framfördes 2013 på Wagners tvåhundraårsdag och släpptes i tandem med nyrestaureringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *