Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Hurra, va’ ja är bra! (Speedy, 1928)

Solid Harold Lloyd-komedi, hans sista stumfilm, där han spelar sitt sedvanligt hårt kämpande alter-ego – i denna går han igenom flertalet jobb, vilka han förlorar mestadels för att han är så besatt av baseball, medan han uppvaktar kärleken och hjälper hennes morfars affärsverksamhet – han kör den sista hästdroskan i New York! En charmig komedi, mer sävlig än Lloyds typiska – användandet av de autentiska New York-miljöerna är filmens höjdpunkt, likaså detaljer i stil med en cameo av Babe Ruth. Mer än den typiska situationskomedin känns detta som ett nästan avsiktligt tidsdokument, en hyllning lika mycket till storstaden som till svunna tider. Eftersom ljudfilmen slog igenom stort detta år så drog man in filmen och gav ut den i en version med pålagt soundtrack – båda versionerna har för ovanlighetens skull överlevt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *