Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Mördaren – en helt vanlig person (1967)

OK, småsnuskig Arne Mattssonthriller om en mördare på ett tåg under midsommarhelgen – passagerarna ombord är olika grader uppseendeväckande; en komiskt fascistoid militär, en labil homosexuell narkoman etc. Budskapet är tydligen att mördaren kan vara ”som vem som helst”, men ändå beskrivs mördaren som en total galning och alla i filmen avviker ändå från normerna. Vem mördaren är tycks avslöjas på en gång, förresten. En udda, sjaskig och ganska deppig historia och/men Mattsson har gjort sämre/bättre. Manus av Maj Sjöwall och Per Wahlöö, även om de kanske inte talade så högt om saken. Med Allan Edwall som butter konduktör, Erik Hell som ännu mer butter kommissarie, Lars Ekborg som militären, Heinz Hopf som narkomanen (något av en showstopper).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *