Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Örnnästet (Where Eagles Dare, 1968)

En av de bästa gubbar-i-krig-klassikerna; Richard Burton är barsk major som under andra världskriget skickas till bavariska bergstrakter för att med en grupp soldater inta ett hårdbevakat slott och rädda en amerikansk general. Någon har infiltrerat hans grupp, slottet är omöjligt att inta och fullt med högsta höns från Tredje riket. Vad kan gå fel? Efter en suggestiv inledning följer den ena twisten efter den andra, ständigt ackompanjerat av högljudda actionscener som fortfarande håller viss kaliber. Ett raffigt mini-epos; Burton och Clint Eastwood (som hans amerikanska kollega) är så stoiska att de stundtals påminner om hjältar ur grekisk mytologi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *