Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Quiller – vårt ess i Berlin (The Quiller Memorandum, 1966)

Inte så tokig spionfilm om amerikansk hemlig agent (George Segal) som spårar upp kvarlevande nazister i Berlin. Manus av Harold Pinter efter en roman av Elleston Trevor (under pseudonymen Adam Hall) och är tämligen nedtonad och subtil; Max von Sydow är ond tortyrledare, Alec Guinness och George Sanders old sports för britternas räkning, men Segals äventyr blir aldrig serietidningsartat; vi får omständigheter och diffusa, förvirrande omställningar i en konflikt som aldrig blir helt självklar. I slutändan blir det lite för lite av det goda, men det är en intressant och smått beundransvärd film av sitt slag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *