Woody Guthrie – lyckans land (Bound for Glory, 1976)

Fin men i slutändan briställig biografi över folksångaren Woody Guthrie (David Carradine) som lämnar sitt Oklahomahem i 1930-talets depression – han når framgångar med sin musik, men får snart nog av den förljugna kaptialismen som försöker bestämma vad han ska göra. Filmen har många förtjänster – inte minst Haskell Wexers omtalade, Oscarsbelönade foto, och en fin uppsättning skådespelare. Hela produktionen är respektabel, om än lite för respektabel; filmens retorik är rätt enspårig och övertydlig, samtidigt som skildringen av det hårda 30-talet är städad. Carradine är OK som Guthrie men inte överdrivet trovärdig heller. Byggd på Guthries självbiografi. Kortades 27 minuter vid den svenska premiären, av någon anledning. 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *