8 miljoner sätt att dö (8 Million Ways to Die, 1986)

Jeff Bridges spelar alkoholiserad privatdetektiv som dras in i mordet på en lyxprostituerad kvinna och knarklangande hallick (Andy Garcia). Denna neonoir är en förvånansvärt spänstig 80-talsstänkare med tanke på att den filmades utan ett färdigt manus och delvis improviserades samt att regissören Hal Ashby fick sparken efter inspelningen, varefter filmen drastiskt klipptes om med flera borttagna scener, nya ljudpålägg plus ”Miami Vice”-liknande musik. Resultatet är alltså långt från vad Ashby var ute efter, och påminner mycket lite om hans andra filmer, men med det sagt är filmen fullt sebar; Bridges är sympatisk i huvudrollen, Rosanna Arquette fin som skurkens  flamma (trots att hennes roll kraftigt saxades) och finalen är en hysterisk höjdpunkt. Kom att bli Ashbys sista film. Manus av Oliver Stone och R. Lance Hill efter en roman av Lawrence Block. 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *