Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

The Bay

Denna rysare släpptes när found footage-vågen var som mest intensiv; i själva verket är det mer av en mockumentär, där en överlevare berättar om en dödlig epidemi (av äckelpäckliga parasiter) som utbröt på en liten kuststad i Maryland och sedan mörklades av regeringen. Förloppet gås igenom via diverse ”läckt material” som visar olika infallsvinklar från olika aktörer, från den korrupta borgmästaren (viruset sprids genom tonvis dumpat kycklingbajs) till diverse Fredagen den 13:e-besläktade tonåringar. Både en typisk katastroffilm och, mer indirekt, en typisk found footage-antologi; det hela är hyggligt trovärdigt och sammanställt på ett välgjort, pillrigt sätt av Levinson (en otippad regissör för en sådan här film). Tyvärr saknar intrigen mycket till mysterium – allt som sker står klart från början – varför man i slutändan måste fråga sig vad allt var mödan värt för. Filmens miljöbudskap är rätt vagt, till exempel, och man köper inte storebrorsargumentet heller… även om filmen åldrats prekärt; nuförtiden finns det säkert gott om folk som skulle kunna se detta och helt vägra tro att det är fiktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *