I djävulens grepp (Chi sei?, 1974)

Ganska läbbigt italienskt Exorcisten-plagiat där Richard Johnson spelar bister man som lierat sig med djävulen och nu måste leverera djävulens barn, som ska födas av paret Juliet Mills och Gabriele Lavia. Denna b-film var effektiv nog att bli en oväntad succé, varpå Warner Bros stämde för plagiat och förlorade. Filmen är lite långrandig och punkterad av typiskt komisk dubbning här och var men sanningen att säga är filmen också ganska effektiv, med enkelt men suggestivt bild- och ljudarbete samt ett par direkt diaboliska haranger som med sin blytunga katolska helvetesångest emellanåt lyckas utmana de mer ambivalenta kusligheterna i Friedkins klassiker. Hittas vanligen under USA-titeln Beyond the Door; den så kallade Beyond the Door II är i själva verket samma film som Mario Bavas Shock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *