Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Nightmare Alley (2021)

Bradley Cooper spelar lurendrejare i slutet av 1930-talet som börjar jobba som tankeläsare på en billig karneval – hans förmågor gör honom mer berömd, vilket tar honom till ytterligare uppdrag, men någonstans på vägen går han över gränsen och hans många synder börjar hinna ikapp honom. Guillermo Del Toros filmatisering av William Lindsay Greshams roman, tidigare gjord 1947 som Mardrömsgränden, är en för honom ganska typisk saga där varje scen dryper av barrock scenografi och lyriskt fotoarbete; noirberättelsen om människans sämre sidor blir här en symbolisk berättelse om karma och ondskan och godhetens landskap inuti människosjälen. Själva intrigen är lång, omständlig och ojämn, särskilt i förhållande till det relativt enkla budskapet, men det finns tider att gnälla och tider att vara tacksam och detta är ett av de sistnämnda tillfällena; filmen är ohyggligt välregisserad, skådespelarna sjunker in i del Toros berättande som om de lika gärna kunde vara animerade figurer i en tecknad film, och varje vändning skapar inte bara en inneboende mystik utan en oförutsägbarhet och en oundviklig känsla av förväntan. Den som överger denna film gör det oundvikligen med en gnagande känsla av att ha missat något; konsten är att  inte räkna eller väga varje ord i manuset utan acceptera berättandets själva hängivenhet och förlita sig på att resan är mödan värd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *