Wet Hot American Summer (2001)

Jag vet knappt ens vad mitt sinne för humor är för allt jag vet är att det inte är ”konstiga repliker med rabblande meningsstrukturer levererade med en monoton röst” och det är tydligen den enda humor som finns. Den är minst lika gammal som 2001 och Wet Hot American Summer. I mer än 20 år har en stor majoritet av amerikanska komedier förlitat sig på i huvudsak samma skämt. Om och om och om igen. Det spelar ingen roll om det är någon smart som säger något dumt eller om det är en burk grönsaker som säger något dumt (läs: en burk grönsaker har repliker i den här filmen). Det är samma skämt. Kan vi ens föreställa oss en komedi som inte längre är gjord av standup-komiker? Jag minns hur jag när det begav sig satt i en fullsatt salong och inte hörde dialogen i Den där Mary för alla skratt. Publiken fnissade inte, för det fanns inga verbala skämt att fnissa åt. De skrattade inte i förvirring, eftersom filmen inte helt förlitade sig på absurdistiska non-sequiturs i Monty Python-traditionen. Humorn i den filmen kom från berättelsen och karaktärerna; vi i publiken var i upplösningstillstånd eftersom vi trodde på det vi såg och hade en hysterisk reaktion samtidigt som vi kände empati för det, insåg att det kanske kunde hända vem som helst av oss. Det känns som stenåldern nu.

OK, så det är inte rättvist att kasta Wet Hot American Summer under den angloistiska bussen för 20 år av yappety-yap-komedier. Den tillhör faktiskt en någorlunda sympatisk typ av eftergymnasial film som blomstrade ett tag i slutet av 90-talet och början av 00-talet; från den mer smarta/fortfarande söta vänligheten i Bring it On till den syrligare satiren i Drop Dead Gorgeous med nördigare saker emellan, som det undersedda Psycho Beach Party, en ganska rolig drift med gamla strandpartyfilmer. Wet Hot American Summer är lite lik den senare. Det är inte så mycket en parodi på 80-talsfilmer som det är en drift med den upplevda popkulturen som omgav dem.

Det är mer eller mindre en typisk film i sitt slag, men ett par överraskningar och roliga idéer lyfter den. Den sviks av ofokuserad regi och en slarvig ton, filmen gör allt möjligt, för att den önskar att det bara få kunde vara en revy. Filmestetiken kommer i vägen för dessa talanger, som egentligen bara vet hur man drar skämt. Men manuset är smart ibland, som i scenen där den populära ståuppkomikern berättar sina lata skämt och publiken (det här är 1981) skrattar hysteriskt. Återigen, inte förvånande att filmen är den mest intressanta i sådana scener, eftersom stand-up är vad de flesta av de inblandade talangerna här bäst förstår. Av någon anledning har ståuppkomikerna sedan dess tagit över komedi-genren och det är allt vi får nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *