Matango (1963)

Ganska ovanlig och intressant Toho-sci-fi om en grupp priviligerade semestrare som blir strandsatta på en tropisk ö. Där upptäcker de bland annat ett övergivet fartyg som utgör symbolisk kuliss medan matbristen förvandlar tillvaron till ”Flugornas herre”. Som om inte det var nog är ön full av svampar som om de äts förvandlar en till… svamp! Den käbbliga överlevnadsmelodramatiken är emellanåt prövande – som en tråkig säsong av ”Expedition: Robinson” gjord fyrtio år i förväg – men filmen har mycket annat intressant för sig; filmens skildring av desperation är trovärdig, inte minst eftersom den vilar på ett ganska mörkt klimat- och samhällsbudskap som har något oundvikligt över sig (inte minst är filmens referenser till bombningen av Hiroshima påträngande subtila). När saker väl börjar röra sig i djungeln, efter en lång upptakt, är det också ganska drabbande. Inte en perfekt film, men verkshöjden är spännande, särskilt för att vara en film av Godzilla-maestron Ishiro Honda.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *