En kväll att minnas (Remember the Night, 1940)

Ännu en ovanlig, sofistikerad film gjord av Mitchell Leisen som, precis som Frank Borzage, bar på känsligheter som låg före i tiden. Det är en snyftare, romantikgenrens noir, och en sublimt medryckande sådan, bland annat på grund av manuset av Preston Sturges.

Fred MacMurray spelar advokat som fattar tycke för Barbara Stanwyck, kvinnan han åtalat för snatteri; han får rättegången förlängd till över jul och nyår och tillsammans reser de ut på landet över jul. Först undrar man vart den här filmen är på väg, sedan vill man aldrig att den ska ta slut – Stanwycks ömsinta framträdande är som knäck som sakta smälter i munnen gentemot den arkaiskt lantliga julstämningen; värme möter kyla i en film som är mer jordnära och emotionellt ambitiös än många liknande filmer från eran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *