Skeppsbrottet vid den öde ön (Swiss Family Robinson, 1940)

Fascinerande, ganska otäck familjefilm; en filmatisering av Jonathan Wyss delvis undervisningsorienterade äventyrsbok om en schweizisk patriark som tar med sin familj bort från sitt välbärgade hem för att bli kolonisatörer i Australien – på vägen förliser deras skepp och de måste överleva på en öde ö. Genom mycket slit och möda bygger de upp en överlevnadsorienterad existens, fjärran civilisationens dekadens; i grund och botten handlar om att göra de tre sönerna till män.

Tiden har gjort denna film något svårtolkad – är det en präktig moralkaka som förvandlats till en ofrivillig psykologisk thriller, eller finns det ett genuint mörker och ett allvar i adaptionen? Mycket talar för det senare; Thomas Mitchell är oförglömligt härjad i huvudrollen, hela tiden på gränsen till galenskap, och till skillnad från i förlagan (där hustrun är munter och handlingskraftig) är Edna Bests fru olycklig och direkt förkrossad, vilket gör filmen utmanande, komplex och inte så lite olustig.

Trots att filmen utspelar sig på 1800-talet så finns också en inledande spegling av andra världskrigets verkligheter (en av sönerna vill slåss mot Napoleon, dvs Hitler, till exempel, medan Mitchell, likt USA, vill ignorera kriget). Dramatiska specialeffekter, suggestiv scenografi och taskig behandling av djur är ytterligare element som gör denna film magstark… men på sitt märkliga sätt fängslande.

Disney kom att filma berättelsen tjugo år senare i en långt mer glättig och själlös version (Skeppsbrott i Söderhavet); denna producerades av RKO och har en okrediterad Orson Welles som berättarröst i inledningen (tekniskt sett hans skådespelardebut!) Filmen var länge svår att få tag på – Disney, av alla företag, har dock på senare år distribuerat den via Disney+ där den i Sverige listats som Schweiziska familjen Robinson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *