Örnen har landat (The Eagle Has Landed, 1976)

Typisk andra världskriget-eskapism från 70-talet om en nazikupp som går ut på att fallskärmshoppa över östra England och kidnappa Churchill när han är på semester (!) Den absurda rollbesättningen innefattar Michael Caine som operationens rebelliske ledare, Donald Sutherland som irländare (faktiskt så irländsk att han skulle kunna vara med i Barry Lyndon), Robert Duvall som stursk Erich von Stroheim-kopia, komplett med lapp för ögat och järnhand, Donald Pleasance som Himmler (?!) och Sven-Bertil Taube som tuff, blåslagen tysk kapten (varför inte?) Alla tar det hela på stenigt allvar, men tonen saboteras av tramsig humor och romantiska sidospår i Tom Mankiewicz självgoda manus; när planen stagnerar i England gör filmen det också, och konflikten får en känsla av dödläge. Gott om krut och dunder dock – även om filmen inte är lika minnesvärd som andra filmer i samma stuk (t.ex 12 fördömda män eller Kanonerna på Navarone) så är den över medlet (t.ex En bro för mycket eller Det stora slaget) och ideal matiné. Efter en bestseller av Jack Higgins.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *