Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Clayton Shaw – med order att döda (Amore, piombo e furore, 1978)

Lågmäld, poetisk och underskattad ”post-Western” med existentialistiska undertoner och personligen den första film av kultfiguren Monte Hellman som jag känner att jag fått något ut av; Fabio Testi spelar revolverman som anlitas att döda en ranchägare (Warren Oates). Istället får han ihop det med dennes fru (Jenny Agutter), vilket leder till en desperat uppgörelse.

Länge ser det ut att vara en märkligt långsam standardwestern men det saktfärdiga berättandet och de många, långa vyerna hinner föra ens tankar till Antonioni innan filmens twist, som visar sig vara helt introspektiv – den den samvetslöse revolvermannen är faktiskt kär i flickan på riktigt. Detta sker lagom till en oförsonlig final, där frihetens villkor återigen besegrar idén om en varaktig lycka. Deppigt, vackert, något pretentiöst, men filmen stannar kvar. Hittas enklast under engelska titeln China 9, Liberty 37.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *