Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Vägen till Santa Fe (Santa Fe Trail, 1940)

En av Hollywoods mest ökända historieförfalskningar; utspelar sig på 1850-talet och skildrar jakten på slaverimotståndaren John Brown. Republikens hjältar Jeb Stuart (Errol Flynn) och Armstrong Custer (Ronald Reagan) är tjenis och gamla skolkamrater, tillsammans med en uppsjö av andra historiska figurer, och de slåss om de Havillands gunst. Filmens budskap är att det är viktigt att hålla sig likgiltig till slaveri och att det var mer tragiskt att det behövde bli ett inbördeskrig om saken. Raymond Massey spelar Brown som om han vore Ivan den förskräcklige och alla afroamerikaner framställs som fullständiga idioter; Michael Curtiz regi är för all del imponerande här och var, särskilt i actionscenerna, men kom igen… att Reagan spelar Custer hjälper en ställa frågan varför man kände att den här groteskt what-aboutistiska filmen behövde göras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *