Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Tropic Thunder (2008)

Överväldigande Hollywoodsatir om ett gäng fåfänga skådespelare som försöker spela in en överproducerad actionfilm i Vietnam. Vad de tror är en övning i method är i själva verket en katastrof där regissören sprängts i småbitar och de jagas av en riktig militärjunta i djungeln. Denna härdsmälta till film är som ett enda stort antikollegialt avgrundsvrål på hjälp – filmens metahumor dryper av förakt för industrin den är del av, samtidigt som den erbjuder precis den typ av menlösa eskapism som den, tja, säljer. Manuset prickar den interna Hollywoodjargongen, och spelen bakom kulisserna, på ett perfekt sätt och skapar samtidigt dynamik i sina vilda idéer; trots att rollen hånar skådespeleri så är Robert Downey Jr strålade som pretentiös superskådis som ”blivit svart” för att kunna gestalta en afroamerikansk soldat (och han stannar kvar i rollen oavsett vad som sker) och Tom Cruise har sällan varit bättre än som den genomonde studiochefen ”Les Grossmann”. Detta är lite grann som ett Hollywood-svar på en Godardfilm – en självhatande uppvisning i artificiell extas… och kul! Manus av Stiller, Justin Theroux och Etan Cohen (inte att missta för Ethan Coen, även om sammanträffandet är komiskt passande!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *