Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Traffic in Souls (1913)

Imponerande tidig melodram om prostitution – två systrar dras oavsiktligt in i den ”vita slavhandeln”, som vi får se tämligen metodiskt uppbyggd via berättelsen om ett par andra systrar (från Sverige!), den typen av aningslösa ”utvandrare” som luras in i sexhandelns fångenskap. Ett intressant tidsdokument, vars historia är något omtvistad, men lika mycket en välgjord film visuellt och berättartekniskt; storyn innefattar flera karaktärer och sidointriger, den leker med publikens förväntningar och slutar inte där man tror den ska sluta. Filmen visar att de tekniska begränsningarna i långfilmens gryning inte kom i vägen för vad vi i princip kan kalla modernt berättande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *