Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Vägen norrut (El Norte, 1983)

Sentimental saga om syskon som överger sin by i Guatemala, där milisen försöker ha ihjäl dem, för en resa till ”norr”, dvs USA. Färden tar dem genom helvetiska strapatser innan de finner ”lyckan” i det lågavlönade landet där ”även de fattigaste” har WC. En ambitiös independentproduktion som vill skildra alla aspekter av den papperslösa flyktingens tillvaro, vilket vid tidpunkten aldrig riktigt gjorts. I sak är filmen bra, men av någon anledning insisterar den på en smörig ton som nästan infantiliserar de naiva huvudpersonerna och gör varje händelse till en storögd kliché. Många blev berörda av filmen, så det kan vara en smaksak; trots ojämnheterna är det också en överlag välgjord och övertygande film, särskilt med tanke på de ringa medlen den gjordes på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *