Swing it, magistern! (1940)

Denna svenska filmklassiker blev Alice Babs stora genombrott; hon spelar gymnasieklassens bästa sångfågel, som extraknäckar på nattklubb där hon lirar swing och kärar ner sig i progressive magistern Adolf Jahr. Viran Rydkvist är rektorskan, den humorbefriade ”nuckan” som inte ser tjusningen i jazz och swing. Detta hade hon gemensamt med vän av ordning anno 1940, vilka ansåg att Alice Babs var ett hot mot ungdomens mentala hälsa – de blygsamt förtjusta kritikerna var vettigare när de konstaterade att det hela var en harmlös och charmig bagatell, vilket är precis vad det är. Roliga skådespelare i alla hörn och kanter; Åke Johanssons lillgamla ”Acke” jobbar upp bästa mervärdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *