Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Spårlöst försvunnen (The Vanishing, 1993)

Ganska lustig nyinspelning av den omskakande holländska thrillern med samma namn, gjord av samma regissör. Keifer Sutherland spelar man vars flickvän försvinner – tre år senare letar han fortfarande och den koko kidnapparen (Jeff Bridges) börjar intressera sig för honom. Denna amerikanska nyinspelning tar den förra filmen steg för steg och får samma intrig att framstå som skräpigt trams; den har allt man kan förvänta sig i form av melodramatiskt skådespeleri och en ny final med tillfredsställande slut. Men ärligt talat, hur lojal måste en cineastsate vara gentemot en så deprimerande film som George Sluizers filosofiskt gymnasiala original? Den sista halvtimmen är allt man vill att en Hollywood-thriller ska vara – filmens starkaste kort är Nancy Travis, som den nya flickvännen som inte tänker ge sig så lätt. Filmen sågades när den kom, men har absolut åldrats med viss stil. Trots den amerikanska lättjan så är filmen faktiskt mer filosofiskt mogen än originalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *