Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Soylent Green (1973)

Bristfällig men stundtals effektiv filmatisering av Harry Harrisons klassiska sci fi-roman ”Ge plats! Ge plats!” Charlton Heston spelar snut i en mycket dystopisk och totalt miljöförstörd framtid – han undersöker mordet på en rik affärsman vilket (teoretiskt sett) leder honom till en final där han upptäcker hemligheten bakom Soylent Green, dvs det populära ”matsubstitut” som prackas på människorna. Filmen har kvalitéer, inte minst sin ödsliga stämning (filmen saknar i princip musik) och fina skådespelare, inte minst Edward G. Robinson i en av sina sista roller (han spelar en behjärtansvärd gammal lumpsamlare). Intrigen är dock skissartad och det nödvändiga världsbygget fullt av oklarheter; vi begriper aldrig helt hur saker hänger ihop eller varför Heston måste irra runt i den meningslösa mordgåtan – finalen hade lika gärna kunnat ske på en gång. Hade den förolämpande konstlösa undertiteln Amerika år 2022 på bio i Sverige.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *